Julkaistu kategoriassa hyvinvointi.
Voiko kalevalaisen jäsenkorjauksen maksaa hyvinvointiedulla?
Kirjoittajana Rami | Julkaistu .
Lähes viikottain tulee kyselyjä, käykö Smartum, ePassi, EazyBreak, EdenRed, Tyky-seteli tai jokin muu vastaava maksuvälineeksi kalevalaiseen jäsenkorjaukseen. Ja joka kerta pitää tuottaa kysyjälle pettymys: ei valitettavasti käy.
Miksei voi maksaa?
Hierontaetuja tarjoavat yritykset nojaavat käytännöissään verottajan ohjeisiin henkilöstöetujen verotuksesta, jotka eivät tunnista mm. kalevalaista jäsenkorjausta sellaiseksi hoitomuodoksi, joka voitaisiin korvata hyvinvointieduilla.
Mikäs järki tässä on?
No sitä en osaa sanoa. Jonkinasteisia epäjohdonmukaisuuksia näissä käytännöissä tuntuu olevan, mutta tämänhetkinen tulos kuitenkin on, että vaikka kalevalainen jäsenkorjaus(kin) voisi auttaa työntekijän työkyvyn palauttamisessa ja säilyttämisessä, työntekijän on maksettava hoitokerrat omasta pussistaan. Ja tämä valitettavasti on monelle kynnyskysymys.
Mitä muita vaihtoehtoja on?
Jotkut työnantajat ovat tehneet sellaisen linjauksen, että he korvaavat joko kokonaan tai osittain myös kalevalaisen jäsenkorjauksen hoitokerrat työntekijälle esim. erillisenä kulukorvauksena. Työntekijä siis maksaa hoidon ensin itse ja liittää kulukorvauksen liitteeksi hoidosta saadun kuitin.
Tästä mallista kannattaa kysyä omalta työnantajalta, voisiko tämä malli olla mahdollinen. Omasta kokemuksestani tiedän, että tällaiset järjestelyt eivät kaadu firman kokoon, vaan isotkin yritykset voivat halutessaan ottaa nämä käytännöt käyttöön.
No miksi kalevalaista yleensäkin pitäisi saada maksettua hyvinvointiedulla?
Kalevalaisella jäsenkorjauksella on tutkitusti niin paljon hyvinvointia palauttavia ja edistäviä vaikutuksia, ettei sitä nykymaailman tuki- ja liikuntaelinongelmien keskellä kannata ohittaa hoitomuotona.
Tuki- ja liikuntaelinongelmat aiheuttavat Suomen yhteiskunnalle vuosittain miljoonien eurojen menetykset muun muassa sairauspoissaoloina, leikkauksina ja työkyvyttömyyseläkkeinä. Tuki- ja liikuntaelinongelmia yleisempi syy työkyvyttömyyseläkkeelle joutumisessa on tätä nykyä mielenterveysongelmat ja oma mielipiteeni on, että mikäli kärsit tuki- ja liikuntaelinongelmista pidempään saamatta ongelmiisi apua, se vaikuttaa myös mielenterveyteesi. Ongelma ruokkii toista, jos apua ei saa.
Milloin hyvinvointiedulla voi alkaa maksamaan kalevalaista jäsenkorjausta?
Se on erinomainen kysymys. Toivottavasti pian, mutten valitettavasti osaa sanoa edes suuntaa-antavaa aika-arviota