Julkaistu kategoriassa hyvinvointi.
Miksei kalevalaisessa jäsenkorjauksessa tehdä osahoitoja?
Kirjoittajana Rami | Julkaistu .
Kalevalaisessa jäsenkorjauksessa on muutamia sääntöjä, jotka ovat ja pysyvät. Yksi niistä on, ettei kalevalaisessa jäsenkorjauksessa tehdä osahoitoja, vaan hoidetaan aina koko keho jaloista päälakeen saakka.
Mikä ihmeen osahoito?
Osahoito on sitä, kun hoidetaan vain jotain aluetta kehosta, mutta osaan ei kajota millään tavalla. Tämä voi tarkoittaa vaikka sitä, että hoidetaan niskat ja hartiat, muttei jalkoja. Kalevalaisessa jäsenkorjauksessa tämä ei ole sallittua kuin poikkeustapauksissa, joista lisää tuonnempana.
Onko osahoidot edelleen kalevalaista jäsenkorjausta?
Ei (allaluetellut poikkeukset huomioon ottaen). Monesti tätä kutsutaan vain jäsenkorjaukseksi, mutta usein törmää myös termeihin mobilisaatiohoito, kalevalainen hieronta, mobilisoiva hieronta sekä hieronta jäsenkorjausottein. Hienoja juttuja varmasti, mutta ei kalevalaista jäsenkorjausta. Tätä sivuttiin jo aiemmin julkaistussa artikkelissa.
Lue lisää: Olikohan tää kalevalaista?
Jos osahoidot ei ole sallittuja, miksi niitä tehdään?
Osahoidot ovat houkuttelevia, koska niissä säästetään aikaa. Aikuisen kalevalainen jäsenkorjaus kestää 1,5-2 tuntia, joten jos joku tarjoaa samaa käsittelyä 45 minuutin ajassa, kyllähän se houkuttelee. Asiakasta houkuttaa nopeampi hoito ja hoidettavaa voi houkutella parempi tuntitaksa.
Mutta eikö osahoidolla saa samaa hyötyä?
Melkein jo kirjoitin, että voi saada, mutta totuus on, ettei yleensä saa. Todella harvoin voi hoidettavalla olla sellainen tilanne, että ongelma on ainoastaan sillä alueella, jota ollaan hoitamassa ja ongelma saadaan hoidettua ilman, että se heijastuu muualle kehoon.
Mutta kyllähän osahoitoja tekevät tietävät mitä tekevät…
Näin haluan uskoa. Heillä tuskin on ainakaan sellaista käsitystä, että he tekisivät kalevalaista jäsenkorjausta. Ja sellaisilla, jotka ovat kalevalaisen jäsenkorjauksen oppeja saaneet, tietävät aivan satavarmasti, mitä mieltä hoitomuodon piirissä ollaan osahoidoista.
Jos taas ajatellaan itse hoidon kannalta, tietääkö osahoidon tekijä mitä on tekemässä, niin hieman epäilen. Osahoitoja ei tee kalevalaisen jäsenkorjauksen mestaritkaan kuin pakottavissa tilanteissa, joita on yleisesti ottaen todella harvassa.
Entä jos kalevalainen jäsenkorjaaja tekee osahoitoja kalevalaisen jäsenkorjauksena?
Omituisen täsmällinen kysymys, mutta aiheellinen. Kalevalaisia jäsenkorjaajia ohjaa kalevalaisen jäsenkorjauksen eettiset ohjeet, joiden mukaan hoidon tulee olla kokonaisvaltainen ja hoidettavan ongelmien alkusyytä hoitava. Mikäli kalevalainen jäsenkorjaaja tekee osahoitoja eikä korjaa tapojaan, häntä voi odottaa kalevalaisen jäsenkorjaajan nimikkeen menettäminen ja potkut Kansanlääkintäseurasta.
Voiko osahoidossa mennä jotain vikaan?
Kyllähän siinä voi mennä tai ainakaan ei saada optimitulosta aikaan.
Otetaan esimerkkitapaus: hoidettavalla on nilkan nyrjähdyksestä jäänyt nilkka hieman virheasentoon ja tämä on vähitellen alkanut vaikuttamaan polven kautta lonkan toimintaan ja asiakas tulee hoitoon kipeän selän ja niskan takia. Mitä osahoidossa tulisi hoitaa? Jalat, polvi, lonkka, selkä, niska, yhdistelmä näistä vai jotain ihan muuta?
Tässä esimerkissä hoito kohdistettaisiin aika usein selkään ja niskaan, jolla voidaan saada tilapäinen apu kipuiluun, mutta nilkan ollessa edelleen virheasennossa, ongelma toistuu jatkossa.
Jos taas huomataankin nilkan rooli ongelmien aiheuttajana, voidaan osahoidolla saada kireydet siirrettyä kehossa ylöspäin, jolloin selkäkireydet ei helposti hellitäkään. Kehon kireyksillä saadaan taas aikaiseksi uusia ongelmia, kun kireydet vääntävät kehoa vika-asentoon, jolloin keho taas joutuu yrittämään asennon korjausta, joka kehittää lisäjännitystä ja sen myötä kipuja kehoon ja niin edelleen…
Näiden asioiden lisäksi osahoitojen tekemisellä voi olla vaikutuksia myös hoitajan yritystoimintaan. Jos maine leviää hoitajana, jonka hoidot ovat nopeita ja tehottomia, kyseenalainen maine leviää helposti eikä asiakkaita välttämättä riitä kovin pitkään.
No mitä ne poikkeustapaukset ovat?
Tosiaan, on tilanteita, jolloin normaali kalevalainen jäsenkorjaushoito ei onnistukaan ja joudutaan tekemään poikkeuksia. Näitä ovat muun muassa:
Hoidettavalle voi tulla hoidon yhteydessä niin huono tai tukala olo, että hoito joudutaan keskeyttämään.
Kasvojen hermoston käsittely erittäin harvoissa tilanteissa ei vaadi koko kehon hoitamista, ainoastaan kasvojen hoidon.
Varsinkin vauvojen käsittelyssä hoidettava voi olla hoidon etenemisestä siinä määrin eri mieltä, että hoito on parasta lopettaa lyhyeen. Vauvan olo ei välttämättä ole huono, mutta hän ei vain halua jatkaa.
Eli kalevalaisessa jäsenkorjauksessa ei oiota?
Kyllä ja ei. Tai siis ei oiota ja oiotaan. Koko vartalon hoitamisesta ei oiota, mutta hoidon aikana pyritään löytämään ne olennaiset kohdat, joilla hoito menee parhaiten perille. Eli siinä mielessä pyritään löytämään ne hyödyllisimmät oikotiet parhaimpaan mahdolliseen lopputulokseen jokaisessa hoidossa.